1943

1 -15 Haziran 1943: Müttefik Çıkarması Hazırlıkları

1 Haziran 1943 Kraliyet Hava Kuvvetleri, Almanya’nın endüstriyel kalbini felce uğratmayı amaçlayan “Ruhr Savaşı”na odaklanırken, ABD bombardıman uçakları Sicilya ve İtalya’yı vurmak için Kuzey Afrika’dan havalanıyor.

Winston Churchill, Tunus’ta

2 Haziran 1943 Winston Churchill, Tunus’ta Kartaca’daki antik bir Roma tiyatrosunda Kuzey Afrika’yı yeniden ele geçirmek için yürüttükleri muzaffer kampanyanın ardından İngiliz birliklerine sesleniyor. Washington’da Başkan Roosevelt ile yaptığı “Trident” konferansından sonra İngiltere’ye uçan Churchill, Kuzey Afrika’daki Müttefik ordularının komutanlarıyla buluşuyor ve gizlice İtalya’nın planlanan işgalini tartışıyor.

Polonya’nın Sochy köyü

3 Haziran 1943 Alman SS ve polisi, Lublin yakınlarındaki Polonya’nın Sochy köyünde yaşayanları katletti, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 180’den fazla kişiyi öldürdü. Nazilerin “pasifize etme” kampanyası, işgal altındaki Polonya’yı etnik olarak temizlemeyi ve onu ırksal olarak Alman yerleşimciler için boşaltmayı amaçlıyor. Bu kampanyada ilk kez Almanlar, Polonyalı sivillerin yok edilmesine yardımcı olmak için Luftwaffe’yi görevlendiriyor. Bir asker kordonu, köylüleri Sochy’den sürdükten ve evleri ve kaçamayanları yaktıktan sonra, Alman uçakları, tarlalarda ve ormanlarda toplanmış hayatta kalanları bombaladı. Son 6 ayda 110.000’den fazla insan işgal altındaki Polonya’nın Zamość bölgesinden Almanlar tarafından yeniden yerleşimin yolunu açmak için sınır dışı edildi. Binlercesi daha ya Sochy gibi köy “pasifikasyonlarında” ya da köle çalışma ve toplama kamplarına gönderilerek öldürüldü.

Leslie Howard

Tarafsız Portekiz’den İngiltere’ye uçan bir sivil yolcu uçağı Alman savaş uçakları tarafından düşürüldü. British Overseas Airway Corporation uçuş 777 Biscay Körfezi’nde düştü, aralarında İngiliz film yıldızı Leslie Howard’ın da bulunduğu 17 yolcu ve mürettebatın tümü öldü. Alman istihbaratı, Winston Churchill’in uçakta Kuzey Afrika’dan İngiltere’ye kaçmaya çalıştığını düşünmüş olabilir. Portekiz’de yolcuları izleyen Alman casusları, Leslie Howard’ın muhasebecisi ağırbaşlı Alfred T. Chenhalls’ı İngiliz Başbakanı sanmış olabilir.

4 Haziran 1943 3 haftalık acı bir savaşın ardından, 120.000 Japon askeri geride yaklaşık 25.000 kişi ölü ve yaralı bırakarak Batı Hubei eyaletinden çekiliyorlar. Çin Milliyetçi güçleri, işgalcileri geri çekilmeye zorlamak için ağır kayıplar verdi ve 30.000’den fazla adam kaybetmesine rağmen zafer ilan ettiler.

İngiliz ve Amerikan bombardıman uçakları

5 Haziran 1943 Kuzey Afrika ve Malta’daki hava limanlarından uçan İngiliz ve Amerikan bombardıman uçakları şimdi Napoli, Sicilya ve küçük Akdeniz adası Pantelleria‘yı vuruyor. Tüm bunlar Müttefik orduları için potansiyel işgal bölgeleri. Nazi propagandacısı Goebbels, “Kış krizi sona erdi!” Almanya’nın toplam savaş zemininin “zafere giden yol” olduğunu iddia ediyor. Goebbels: Önünde zorlu bir yol olsa da, “Zafer sonunda bekliyor!” Konuşmanın tamamını şuradan okunabilir.

Arjantin Nazileri

6 Haziran 1943 Arjantin’de bir grup üst düzey askeri yetkili, hızlı bir darbeyle iktidarı ele geçirdi ve Başkan Ramón Castillo’yu görevden aldı. Son on yıldır aktif bir Nazi yanlısı harekete sahip olan Arjantin, ABD’nin baskısına rağmen Birleşmiş Milletler ittifakına katılmayan tek Latin Amerika ülkesidir.

Zoot Suit Riots

7 Haziran 1943 Los Angeles’da ırkçı şiddet artıyor: Sokaklarda dolaşan beyaz Amerikan asker çeteleri, gösterişli modalar giyen İspanyol gençlere saldırarak, yüzlerce insanı dövüp soyuyor. “Zoot Suit Riots”. “Hayvanat bahçesi kıyafeti” modası, genç siyahi ve Meksikalı Amerikalılar için ırksal gururun bir simgesi… Beyaz asker çeteleri, savaş için saklanması gereken kumaşları savurganca kullanan cesur takımların “yurtsever” olmadığını iddia ediyor. Los Angeles polisi ve yerel halk saldırılara katılıyor. 100’lerce beyaz Amerikalı denizci ve asker, Los Angeles’ın Meksika bölgelerine taksilere biniyor, saldıracak “çeteler” arıyor, Zoot kıyafetlerini çıkarıyor ve kıyafetleri yakıyor, yırtıyor. Polis daha sonra 500 kadar Latin kurbanları tutukluyor.

8 Haziran 1943 SSCB’de, Sovyet ve Mihver kuvvetleri arasındaki iki aylık çıkmaz sona eriyor. Karların erimesi ve bahar yağmurları asfaltsız yolları bataklığa çevirirken, çamur zamanı “Rasputitsa” Doğu Cephesini neredeyse felç etti.

Japon savaş gemisi Mutsu

9 Haziran 1943 Ekstra zırh ve silahlarla yeniden donatılan bir dretnot olan Japon savaş gemisi Mutsu, limanda güvenli bir şekildeyken feci bir patlama yaşadı. Mühimmat deposu gizemli bir şekilde patladı ve savaş gemisini ikiye böldü. 1.222 mürettebat ve ziyarete gelen devlet adamları öldü.

10 Haziran 1943 Yugoslavya’daki Alman işgalciler “Kara Operasyonu”na devam ediyor: 150.000 Wehrmacht askeri, Komünist gerillaları denemek ve yok etmek için dağlara gidiyor, köylüleri yakıyor ve şüpheli partizan sempatizanlarını katlediyor.

11 Haziran 1943 Sicilya ve Tunus arasındaki İtalyan müstahkem adası Pantelleria, son 18 gündür Müttefik bombalamalarıyla dövülüyor. Müttefik “Tirbuşon Operasyonu”, Pantelleria‘ya 14,203 bomba bırakarak, İtalyan garnizonunu Müttefik istilasına hazırlıyor.

Pantelleria’da teslim olan İtalyan askerler

12 Haziran 1943 Tirbuşon Operasyonu: Kraliyet Donanması’ndan gelen deniz bombardımanını ezerek desteklenen İngiltere komandoları, ağır bombalanmış İtalyan Pantelleria adasına iniyor. Pantelleria’daki 12.000 kişilik İtalyan garnizonu kurşun atmadan teslim oluyor. Müttefik bombalamanı İtalyanların morallerini bozuyor. İtalyanlar umutsuzca erzak sıkıntısı çekiyor ve kurtuluş umutları yok. Winston Churchill: “Pantleria’nın ele geçirilmesi sırasında talihsiz bir İngiliz askerinin yaralandığını duydum. Bir katır tarafından ısırıldı.”

Lampedusa adasındaki İtalyan garnizonu, Müttefiklerin haftalarca süren bombardıman ve bombardımanlarının ardından Kraliyet Donanması savaş gemisi HMS Nubian’a teslim oldu. İtalyan garnizonları, İngiliz birliklerini karaya davet ettikten sonra silahlarını bıraktı.

14 Haziran 1943 Amerikan kömür işçileri tarafından bir ay içinde ikinci kez tehdit edilen grev, Başkan Roosevelt’in işten ayrılan herhangi bir kömür madencisi için yeni bir yasa taslağı hazırlamakla tehdit etmesi üzerine iptal edildi.

Kale Operasyonu

Hitler’in emriyle, Alman birlikleri “Kale Operasyonu” için SSCB’de toplanıyor: Kursk çıkıntısını ve içerideki tüm Kızıl Ordu birliklerini ele geçirmeyi amaçlayan bir yaz toplu taarruzu. Hitler, cesur bir saldırının, Doğu’daki savaşın gidişatını değiştirerek birçok Kızıl Ordu tümenini ele geçirebileceğini veya yok edebileceğini umuyor.

General Guderian

Alman General Guderian, Wehrmacht’ın bir saldırı için fazla gergin olduğuna inanarak Kale Operasyonuna karşı çıkıyor: “Saldırı anlamsız… bu yıl doğuya saldırmamalıyız.”

Kursk civarındaki Alman askeleri

“Kale” saldırısına hazır 570.000 asker ve 3000 tankla Almanlar, Kursk çıkıntısı çevresinde 6000 millik siperleri savunan 1 milyon Sovyet askerini kırmayı umuyor.